Vánoční punč
- ovocný čaj
- červené víno
- pomerančový džus
- višňový nebo třešňový likér
- citronová šťáva
- skořice
- hřebíček
- kandovaná pomerančová kůra
- rozinky
- třtinový cukr
V ovocném čaji povař a následně i macerujeme skořici s hřebíček. Troškou vroucí vody zalij zvlášť rozinky a kandovanou pomerančovou kůru, následně přidej griotku a nechej proležet. Punč pak připrav svařením stejného množství čaje, červeného vína a pomerančového džusu. Oslaď dle chuti. Při podávání přidej do každé skleničky likér s předem macerovanými rozinkami a pomerančovou kůrou nakonec vše zakápni citronovou šťávou.
Anglický zázvorový punč
- černý čaj
- sherry
- jablečný mošt
- citronová šťáva
- čerstvý zázvor
- skořice
- pomerančová kůra
- třtinový cukr
Nejprve si připrav kořeněný sirup, kterým se celý nápoj osladí, a to tak že na jemno nakrájej zázvor, k němu přidej trochou vody a třtinový cukr, kousky skořice a pomerančové kůry a vše povař asi 5 minut a nechej zchladnout.
Při samotné přípravě punče nejprve uvař silný černý čaj, dolij ho jablečným moštem, oslaď připraveným sirupem a opět přiveď k varu. Při podávání přidej do každé sklenky citronovou šťávu a trochu sherry.
Dětský ovocný punč
- šípkový čaj
- směs kompotovaného ovoce
- rozinky
- třtinový cukr
- vanilkový lusk nebo vanilinový cukr
Do sladkého nálevu z kompotu vlož kousek vanilkového lusku, trošku třtinového cukru a vše svař na lehce zhoustlý sirup. Vanilku poté vyjmi, přidej rozinky a nech je v sirupu změknout.
Kompotované ovoce rozkrájej na stejnoměrné kousky a přimíchej je do sirupu. Zvlášť si připrav silný šípkový čaj a do něho pak vkládej kousky ovoce se sirupem.
Orient punč
- černý čaj
- libovolný ovocný džus
- mandlový či jiný likér
- kardamon
- čerstvý zázvor
- citronová tráva
- badyán
- třtinový cukr
Nejprve připrav kořeněný sirup a to z cukru, vody, kardamonu, badyánu, citronové trávy a to povařením po dobu 5 minut a poté nech vše zvolna zchladnout. Černý čaj svař s ovocným džusem v poměru 1:1, vše oslaď předem uvařeným kořeněným sirupem a při podávání doplníme do každé sklenky likér.
Kombinace a množství likéru záleží na chuti. Důležitá je chuť a především vůně koření.
Medový punč
- bílé víno
- libovolný ovocný džus
- brandy nebo rum
- med
- citron
- hřebíček
- skořice
Bílé víno svaří s džusem, hřebíčkem a skořicí. Nejlépe podle chuti zvol poměr mezi vínem a ovocným džusem. Doporučeny jsou dva díly vína a jeden díl džusu.
Zvlášť rozmíchej med s citronovou šťávou a troškou brandy. Tuto emulzi pak rozděl do skleniček a zalij ji svařeným vínem s džusem a kořením.
Brusinkový punč
- 4 dl bílého vína
- 4 dl jamajského rumu
- 100 g brusinkového kompotu nebo marmelády
- 4 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1/2 citronu
- 4 hvězdičky badyánu
- 2 svitky skořice
- 4 tenké plátky pomerančové kůry (chemicky neošetřené).
V hrnci přiveď k varu bílé víno s třtinovým cukrem, skořicí, badyánem a vše zvolna vař asi 15 minut. Na závěr přilij jamajský rum, přimíchej brusinkový kompot nebo marmeládu a nech krátce přejít varem.
Nealkoholický pomerančový punč se zázvorem a citronovou trávou
- 2 cm kousek čerstvého zázvoru
- 200 ml vody
- 1 sáček čaje
- 800 ml pomerančového džusu
- 4 lžíce medu
- 1 malý pomeranč
- citronová tráva
Zázvor oloupej a nakrájej na tenké plátky. Pomeranč pořádně omyj a nakrájej na kolečka. Přiveď vodu k varu a nech v ní vylouhovat sáček s čajem. Poté k němu přidej pomerančový džus, oslaď medem, zázvor nakrájený na tenké plátky a vše ještě povař 3-4 minuty. Do sklenic dej kolečka pomeranče, citronovou trávu a zalij punčem.
Sweet Banana punč
- 150 ml banánového džusu
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 – 3 hřebíčky
- ¼ ruličky skořice
- ½ pomeranče
- 4 cl rumu
- kolečka banánu
Banánový džus svař společně s hnědým cukrem, hřebíčkem a skořicí. Nechte pár minut vyluhovat. Vymačkej pomeranč a šťávu vmíchej ke svařenému džusu. Podle chuti přilij rum. Sklenici ozdob čerstvým banánem a pomerančem rozkrájeným na dílky.
Komentujte, diskutujte