Červený svařák
- 1 l červeného vína
- 200 ml vody
- 6 lžic cukru krystal
- 1 větší kousek skořicové kůry
- 1 lžička hřebíčků
- 1 hvězdička badyánu
- 1 citron (případně sušená citronová kůra)
Do rendlíku nasyp cukr a na mírném ohni připrav světlý karamel, který potom zalij přibližně jedním deci vody, rozmíchej a přidej všechno koření a kousky citronové (bez hořké bílé části). Směs povař, aby získala příjemnou vůni po koření. Pak přilij víno a pomalu ohřívej, ale jen do doby než se na víně vytvoří bílá pěna, aby víno neztrácelo na množství alkoholu.
Bílý svařák
- 1 l bílého vína
- 200 ml vody
- 6 lžic cukru krystal
- 1 větší kousek skořicové kůry
- 1 lžička hřebíčků
- 1 hvězdička badyánu
- 1 citron (případně sušená citronová kůra)
- růžový grep
Postup je stejný jako u červeného svařáku, jen víno svař i s kousky růžového grepu.
Glögg – skandinávské svařené víno
- 1 l suchého červeného vína
- 250 ml červeného portského
- 150 g rozinek
- 1 polévková lžíce nasekaných mandlí
- 1 skořicová tyčka
- 1/2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
- 3 polévkové lžíce cukru
Slij červené víno, portské a 250 ml vody do hrnce a přidej zbylé ingredience. Vše nech pomalu zahřívat a těsně před varem sundej nápoj z plamene a oslaď ho.
Komentujte, diskutujte